Co je to power jóga?

Chtěli byste vyzkoušet lekce jógy, ale bojíte se že pomalé soustředěné cvičení po celou hodinu bude nudné a zkrátka jej nevydržíte? Možná je právě pro vás ideální variantou power jóga, která je narozdíl od té klasické dynamičtější.

Co je to power jóga

Jóga jako taková je v posledních letech velmi oblíbenou formou nejen skupinových lekcí, ale také cvičení v klidu domova. Její historie sahá daleko před náš letopočet, kdy jsou o ni vedeny první zmínky jakožto o způsobu meditace a uctívání.

Původní podstata jógy a sjednocení individuálního já (átman) s univerzálním bytím (paramátman) se z dnešního chápání tohoto životního stylu, formy meditace, či chcete-li stylu cvičení, pomalu vytrácí. Západní svět si za pojmem jóga častěji představí pružné tělo, než meditaci a klid.

Z klasické jógy se tak postupně vyvinulo hned několik stylů, mezi které patří právě i power jóga. Svůj základ má stejně tak jako ostatní varianty v základních pozicích, které jsou však v tomto případě řazené dynamicky za sebou. Soustřeďuje se tak více na tělo člověka než jeho duši a je oproštěná od jakékoliv filosofie. Díky tomu má výraznější vliv na posílení jednotlivých svalových partií, uvolnění svalového napětí a zlepšení flexibility.

Oproti klasické józe je energičtější a fyzicky náročnější. Zaměřuje se především na sílu a pohyblivost, díky čemuž je velmi oblíbená i u žen, které se snaží zhubnout a vytvarovat postavu. Perfektně kombinuje protažení s posilováním celého těla, kdy v jednotlivých pozicích jeden sval protáhnete, zatímco druhý posílíte. Tyto pozice a jejich pořadí navíc není nijak pevně dané, a tak záleží pouze na cvičiteli, jak bude daná lekce vypadat.

Benefity power jógy

Byť je cvičení power jógy rychlejší, ani zde není opomíjen správný jógový dech. Díky němu se naučíte během několika lekcí lépe zhluboka dýchat a uvolnit tak chtě nechtě tělo i mysl. Správný hluboký dech navíc zajistí dostatečné okysličení těla, tkání, nervů i orgánů. 

Díky pravidelnému cvičení budou vaše svaly pružnější a celková fyzická kondice lepší. Svaly, které mají tendenci ke zkracování se protáhnou a naopak svaly, které snadno ochabují, se posílí. Pro ty, co mají sedavé povolání a trpí bolestmi zad je to ideální varianta, jak zádové svaly posílit a zamezit nechtěnému hrbení.

Další neopomenutelnou výhodou power jógy je fakt, že díkyposílení svalů celého těla a celkově fyzicky náročnějším lekcím dochází k formování pstavy a postupnému úbytku tukových zásob.

Lekce power jógy

Standardní lekce power jógy trvá 60 minut. Pokud se setkáte s lekcemi, které mají dotaci pouze 45-50 minut, raději se jim obloukem vyhněte. Zkrácený čas je mnohdy na úkor kvality cvičení a to jistě není žádoucí. 

Jak už bylo zmíněno výše, power jóga nemá pevně danou skupinu cviků, a tak záleží pouze na instruktorovi, jak bude daná hodina probíhat. Těšit se můžete na střídání pozic jak ve stoje, tak na zemi, díky kterým posílíte tělo a uvolníte mysl od každodeního stresu.

Prvních 15 minut se standardně věnuje rozehřátí svalů celého těla a jejich protažení, poté přichází hlavní část, kdy se dynamicky střídají jednotlivé cviky. Pozice ve stoje zlepšuje krevní oběh a dýchání, přičemž posilujete svaly nohou, pánev a spodní část zad. Pozice v sedě se pak soustřeďuje především na spodní část zad a horní polovinu těla. Poté, co pod vedením instruktora vystřídáte několik různých pozic přichází závěr hodiny, kdy v posledních deseti minutách svaly opět uvolníte a zklidníte.

Výhodou power jógy je také její nenáročnost na jakékoliv vybavení. Základem je pohodlné oblečení, které by vás nemělo nikde nepříjemně škrtit, nebo vás jakkoliv omezovat v pohybu. Vzhledem k tomu, že jóga se cvičí naboso, nebudete potřebovat ani žádné speciální boty. S sebou si vezměte hlavně láhev vody, abyste mohli průběžně doplňovat tekutiny a případně podložku na cvičení. Pokud však nemáte svou vlastní, není třeba ji před první lekcí kupovat. Většina tělocvičen je podložkami vybavena a vy si ji tak můžete zapůjčit na místě.

Pro koho je power jóga vhodná

I když se může zdát, že jóga je cvičení hlavně pro ženy, postupně si získává na popularitě i mezi muži. Na lekcích se tak můžete setkat doslova s kýmkoli. Power jóga je vhodná pro všechny věkové kategorie a každý si v ní najde vlastní benefity.

TIP: Jóga – cvičení v každém věku

Zaměřit by se na ní měli především jedinci se sedavým povoláním, kterým pomůže nejen od bolesti v oblasti zad, ale k celkovému správnému držení těla i úbytku přebytečných kilogramů. Pozor si dejte pouze v případě, že trpíte zdravotními problémy. O vhodnosti cvičení power jógy se nejprve poraďte se svým lékařem a následně o svých omezeních informujte instruktora, který je schopný vám jednotlivé cviky přizpůsobit.

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook