Co je OMG dieta a jaké jsou její výhody i nevýhody?

Otázka hmotnosti visí ve vzduchu velmi často. Málokdo je totiž s tou svojí naprosto spokojen. Proto existuje nespočet různých tipů, triků a diet, které mají „zaručeně“ vést k úspěchu a rychle shozeným kilům bez jo-jo efektu. S čím dál větším množstvím informací o tom, jak funguje lidské tělo a jeho metabolismus, jsou také moderní diety obvykle účinnější i zdravější, než tomu bylo před lety. Pokud však máte pocit, že jste už vyzkoušeli snad všechny, můžete se tentokrát pustit do OMG diety. Pojďme se podívat, co tento styl stravování obnáší, a hlavně jaká úskalí a nevýhody nás mohou při OMG dietě potkat.

Co je to OMG dieta?

Co se týče autora tohoto revolučního stylu stravování, vedou se o něm spory. Někdo říká, že je jím Venice A. Fulton, jiní zase že za jejím vznikem stojí osobní trenér Paul Khanna. Nicméně není to až tak podstatné, protože nás zajímá spíš to, co dieta obnáší a jaká jsou její pravidla. Tento způsob stravování slibuje úbytek až 9 kilogramů za 6 týdnů, přičemž je nutné dodržovat několik zásad, které vycházejí také z vědeckých poznatků. Pojďme se na ně blíže podívat.

TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby

Základní pravidla OMG diety

  • Základem jsou pouhá tři jídla denně, a to v rozmezí od 10 do 18 hodin. Snídáme tedy v 10 hodin dopoledne, oběd je ideální konzumovat kolem 14 hodiny a večeři jíme nejpozději v 18 hodin.

TIP: Přerušovaný půst (přerušované hladovění a vše o něm)

  • Cvičí se ráno a nalačno. I vědecké poznatky z množství studií, které byly na toto téma provedeny, říkají, že ranní pohyb ještě před snídaní pomáhá nastartovat metabolismus. Kvůli těmto dvěma bodům však OMG dieta není příliš vhodná pro lidi s diabetem nebo velkou nadváhou!
  • Po ranním cvičení následuje studená sprcha. Ta zajišťuje prokrvení organismu a je velmi účinnou zbraní v boji proti celulitidě.
  • Po koupeli by měla následovat káva. Ta nesmí být slazená a ideálně by neměla obsahovat ani mléko. Káva nalačno pomáhá také s nastartováním metabolismu; navíc kofein v ní obsažený způsobí rychlejší spalování tuků.
  • Jídla by měla obsahovat co nejvíc proteinů a co nejméně cukrů, které zvyšují chuť k jídlu.

Co jíst a nejíst při OMG dietě?

Jak jsme si již zmínili výše, při OMG dietě bychom se měli zaměřit především na potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Tělu totiž pomáhají doplnit energii a zvyšují pocit sytosti. Díky vysokému obsahu bílkovin v potravě si také zajistíte, že jako první se budou spalovat tuky, a svaly spíše porostou, než aby ubývaly.

TIP: Optimální denní příjem bílkovin

Další důležitou složkou je zelenina – ta obsahuje velké množství vlákniny, důležitých vitamínů a minerálů. Zapomínat bychom však neměli ani na sacharidy, nicméně ty přijímáme v malém množství a pouze ze zdravých potravin jako jsou celozrnné těstoviny, vařené brambory nebo celozrnné žitné pečivo.

Při OMG dietě bychom se naopak měli vyhýbat jednoduchým cukrům. Ty se skrývají v bílém pečivu, polotovarech, slazených nápojích, ale i v ovocných džusech a samotném ovoci. Ani příliš velká konzumace mléčných výrobků není vhodná, vzhledem k obsahu laktózy, která je též cukrem. Samozřejmě by se v jídelníčku neměly objevovat ani sladkosti, příliš tučná a nezdravá jídla a různé pochutiny typu chipsy a podobně, nicméně to už jistě známe z jiných diet, ale hlavně z pravidel pro zdravé stravování.

Výhody a nevýhody OMG diety

Výhody

  • Omezení cukrů je jistě velkou výhodou pro celkové zdraví organismu. Pomůže to snížit chuť na nezdravé potraviny a „uvolnit místo“ pro ty zdravé.
  • Vynechání svačin snižuje riziko „hřešení“. Právě při svačení totiž nejčastěji dochází ke konzumaci nevhodných potravin, které brání v hubnutí.
  • Nižší počet jídel také tělu zajistí dostatečný čas pro jejich strávení a chemické procesy k tomu potřebné.
  • Studená ranní koupel skutečně funguje jak pro nastartování metabolismu, tak k prokrvení a zlepšení stavu celulitidy. Stejně tak účinná je i ranní káva nalačno.
  • K úbytku na váze dochází poměrně rychle.

Nevýhody

  • Mnoho odborníků tvrdí, že nesnídat je nezdravé. Člověk by se měl údajně najíst nejpozději půl hodiny po probuzení.
  • Pokud se budeme tímto způsobem stravovat dlouhodobě, může kvůli nízkému počtu denních porcí po nějaké době dojít naopak ke zpomalení metabolismu. Ze stejného důvodu také můžeme v jedné porci sníst vlastně víc jídla, než bychom zkonzumovali běžně, protože zejména v prvních dnech se dostavuje při takto nízkém příjmu pocit hladu.
  • Jestliže po uváděných 6 týdnech přejdeme opět na staré stravovací návyky, může se dostavit jo-jo efekt.
  • Cvičení nalačno není pro některé lidi vhodné. Zejména cukrovkáři nebo obézní lidé mohou cítit nevolnosti a závratě způsobené nízkou hladinou cukru v krvi.
  • Nikde se neuvádí konkrétní jídelníček ani skladba jednotlivých chodů – v některých případech tak může být strava dosti nevyvážená.

Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram