Cholesterol – hodnoty, hladina, jak ho snížit a měření

O vysokém cholesterolu už někdy slyšel asi každý. Ne každý však ví, že existuje cholesterol „dobrý“ a „špatný“. Udržovat si správnou hladinu obou cholesterolů je pro zdraví člověka velmi důležité a vzhledem k tomu, že hodnoty cholesterolu v těle nejsou ve většině případů dědičné, je tedy na každém, aby se snažil své zdraví v tomto ohledu zachovat.

Téma cholesterol je nejen v medicínských kruzích velice kontroverzní. Díky velké „medializaci“ těžily z tohoto zdravotního problému nejen farmaceutické firmy, ale také různí léčitelé a prodejci přírodních doplňků stravy. Dnes se již naštěstí dají velmi jednoduše dohledat různé studie, které nám objasní, jak to s tím démonizovaným cholesterolem vlastně je. Ve zkratce se to dozvíte také v následujícím článku, který mimo jiné pojednává také o příčinách, příznacích nebo léčbě vysokého cholesterolu.

Co je to cholesterol

Jedná se o látku steroidního původu, který je tělu vlastní. To si ji buď samo vytváří, nebo ji přijímáme v potravě. Cholesterol se nachází prakticky ve všech lidských buňkách, kde je nezbytný zejména při tvorbě buněčných membrán. Kromě toho také patří mezi základní stavební jednotky nervů či některých hormonů, je důležitý při vstřebávání vitaminu D a asi jeho hlavní funkcí v těle je být nápomocen při zpracování tuků. Příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je ale pro člověka škodlivá a může způsobovat nemalé zdravotní problémy, zejména pak onemocnění srdce a cév.

Druhy cholesterolu

Cholesterol se v krvi nevyskytuje jen tak samostatně.

Je součástí lipoproteinů, jejichž funkcí je transport lipidů (tuků) v krvi. Lipoproteiny se dělí podle hustoty na tři základní druhy:

HDL cholesterol

HDL cholesterol je vysokodenzitní lipoprotein – je převážně bílkovinný a má velmi vysokou hustotu. Tělu je užitečný tím, že pomáhá s transportem nadbytečného cholesterolu do jater. Jestliže je vysoký podíl cholesterolu vázán právě v těchto lipoproteinech, svědčí to o dobré schopnosti těla jej odbourávat. Lidově se tomuto typu říká také „hodný cholesterol“, protože je pro tělo jeho vyšší hladina velice důležitá.

LDL cholesterol

LDL je nízkodenzitní lipoprotein – tento lipoprotein je odpovědný za ukládání cholesterolu. Je převážně tukový a jeho úkolem je transportovat cholesterol prostřednictvím krve do tkání. Pokud je ho ale mnoho, může vnikat do cévních stěn. Zde se pak usazuje a tvoří tukovou hmotu.

VLDL cholesterol

VLDL je velmi nízkodenzitní lipoprotein – má velice nízkou hustotu a syntetizuje se v játrech a ve střevech. Slouží zejména jako zdroj energie a do těla se dostává prostřednictvím potravy.

Ideální hodnoty cholesterolu v krvi

Existují tři základní hodnoty, ze kterých lékaři při vyšetření zaměřeném na hladinu cholesterolu v krvi vycházejí.

  • Optimální hodnota – 5,2 mmol/l
  • Zvýšená hladina cholesterolu – 5,2-6,2 mmol/l
  • Riziková hodnota – více než 6,2 mmol/l

Aby to však nebylo tak jednoduché, není tato hodnota to hlavní, co lékaře zajímá. Nejdůležitější totiž je, aby hodnoty HDL a LDL byly ve správném poměru, a to nejméně 1: 3, ideálně 1,5: 3. To znamená, že hladina LDL by se měla pohybovat okolo 3,0 mmol/l a norma u HDL je přibližně 1,0-1,2 mmol/l.

Jak se měří cholesterol?

Měření hladiny cholesterolu v krvi je velice podobné měření cukru. Provádí se vpichem do bříška prstu jednorázovou lancetou. Do speciálního přístroje se zasune testovací proužek, který se přiloží ke kapce krve na prstu. Přístroj rychle vyhodnotí aktuální hodnoty z krve. Podobné přístroje využívají k měření nejen specialisté, jsou určeny také k domácímu použití. Cholesterolmetr je běžně k dostání v lékárnách či specializovaných prodejnách se zdravotnickými pomůckami.

TIP: Zkuste kalkulačku na výpočet cholesterolu

Jaký je můj cholesterol (HDL, LDL, triglyceridy): Dobrý, nebo špatný? od MedicSpark.cz – zobrazit vysvětlivky a podrobnosti

Příznaky vysokého cholesterolu v krvi

Vysoký cholesterol se ve valné většině případů nijak neprojevuje, v čemž spočívá jeho hlavní nebezpečí. To, že jsou hodnoty zvýšené se dozvíme buďto na pravidelné prohlídce u lékaře, který je zjistí z krve. Další možností je, že se o něm dozvíme tehdy, když se již vyvine nějaké onemocnění, které je následkem dlouhodobě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Tím může být například ateroskleróza, vysoký tlak, nedokrvení končetin, poruchy erekce u mužů, ale i závažnější problémy jako jsou infarkty či mrtvice.

Příčiny vysoké hodnoty „špatného“ cholesterolu

Příčin, kvůli kterým ke zvyšování cholesterolu v krvi dochází, je spousta. Pomyslné číslo jedna je rozhodně špatné stravování. Nezdravé potraviny bohaté na nasycené tuky, které se nacházejí především v živočišných produktech, ale také v průmyslově zpracovaných polotovarech, jeho hladinu rapidně zvyšují.

S tím jde samozřejmě ruku v ruce nadváha – další příčina tohoto problému. Obézní lidé často trpí poruchami metabolismu způsobenými špatnými stravovacími návyky, mnozí také užívají řadu léků nebo mají psychické potíže, které životosprávu ještě zhoršují. S nadváhou se pojí také nedostatek pohybu, který může zvyšovat hladinu LDL, a zároveň snižovat hladinu HDL, což rozhodně není žádoucí stav.

Hladinu cholesterolu ovlivňují také další faktory, jako je například věk či pohlaví. Po dvacátém roce života se přirozeně zvyšuje, u žen je pak až do příchodu menopauzy nižší než u mužů. Dalším faktorem je celkové zdraví organismu. Jestliže trpíte cukrovkou, poruchou funkce štítné žlázy nebo nějakým onemocněním slinivky či jater, zřejmě se vysokému cholesterolu nevyhnete. A stejně jako u většiny civilizačních chorob, ani zde ke zdraví nepřispěje alkohol a cigarety.

TIP: Jak přestat s kouřením?

Léčba vysokého cholesterolu pomocí medikamentů

Co se týče léčby vysokého cholesterolu, obvykle se k podávání léků přistupuje až v krajních případech. V první řadě doporučí lékař změnu životního stylu, a pokud nepomůže, podstoupí pacient vyšetření, která ukážou, zda není v těle nějaký problém s odbouráváním cholesterolu. V tomto případě lékař předepisuje buďto takzvané statiny, lék Ezetimib, nebo velmi moderní inhibitory, které pomáhají játrům se vstřebáváním cholesterolu.

Lze snížit vysoký cholesterol bez léků?

Ve většině případů však stačí, když pacient přistoupí na komplexní změnu stravování a životního stylu, kterou je schopen a ochoten dodržovat. Stěžejní je úprava jídelníčku. Bez zdravého stravování se léčba rozhodně neobejde, je tedy nutné se začít vyhýbat živočišným tukům, smaženým jídlům, polotovarům a zpracovaným potravinám, a také některým rostlinným olejům, například palmovému a kokosovému. Tyto potraviny nahradíme libovým masem, celozrnnými výrobky, rybami, zeleninou, ovocem a oříšky. Důležitý je také dostatečný pitný režim, který plníme prostřednictvím čisté vody.

Zapomeňte na kouření a alkohol. Tyto neřesti mají až příliš negativních účinků na vaše tělo. Cigarety způsobují zvýšenou hodnotu LDL cholesterolu (to je ten „zlý“), a naopak snižují HDL cholesterol. Podobně tomu je také u alkoholu. Neméně důležitý je také pohyb. Dopřejte tělu alespoň 30 minut svižného pohybu denně a hladina cholesterolu se ustálí na těch správných hodnotách. Mezi vhodné sporty patří například plavání, jízda na kole nebo běh, nicméně pro začátek určitě postačí vyměnit auto nebo hromadnou dopravu za rychlou chůzi.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram