Co je to celozrnná mouka a jaké výhody má celozrnné pečivo?

Pečivo a mouka celkově jsou v souvislosti se zdravým stravováním trochu neprávem démonizované. Je jasné, že klasická mouka z pšenice, která je velmi hladce namletá, organismu příliš neprospívá. Ovšem na pultech chlebem, bagetkami, dokonce i koláčky dnes najdeme mnoho alternativ, které si můžeme bez výčitek dopřát i při dietě. Jednou z nich jsou právě výrobky z celozrnné mouky. Pojďme si ji teď blíže představit a říct si, jaké výhody s sebou její konzumace přináší.

Trocha historie

Naši předkové po staletí mleli celá zrna a vyráběli pouze mouku, kterou dnes označujeme za celozrnnou. Změna nastala v 19. století, kdy se začalo přecházet k tomu, že se vnější obal zrna i klíček odstraňoval. K semletí se pak použila pouze vnitřní, moučná část. Tímto způsobem mletí vznikala bílá mouka, která měla mnohem delší trvanlivost než mouka celozrnná. A právě hledisko trvanlivosti se stalo důležitější než fakt, že původně vyráběný druh mouky je lépe stravitelný a mnohem zdravější.

TIP: Je pečivo strašák a jak najít kvalitu?

Celozrnná mouka jako zdravější varianta

Celozrnné pečivo jako součást jídelníčku zná asi každý. Z čeho se celozrnné pečivo vyrábí a proč je právě tento typ pečiva tak často zmiňovaný? Základní surovinou pro výrobu celozrnného pečiva je celozrnná mouka, ta je ve srovnání s klasickou bílou moukou mnohem hruběji mletá, a proto je pro lidský organismus lépe stravitelná. Další důležitou vlastností celozrnné mouky i pečiva, které se z ní vyrábí, je to, že je zdravější, protože obsahuje více vlákniny, vitamínů, minerálních látek i stopových prvků.

Rozdíl je ve výrobě

Základní rozdíl mezi celozrnnou a bílou mouku je ve způsobu zpracování. Při výrobě bílé mouky se k mletí používá pouze moučná část zrna. Celozrnná mouka se vyrábí tak, že se melou celá zrna, tedy moučná část i obal. A protože právě obal obsahuje nejvíce látek, které jsou pro naše tělo důležité, je celozrnná mouka zdravější, navíc je pečivo vyrobené z celozrnné mouky chutnější.

Jak již bylo řečeno, tak celozrnná mouka je mnohem zdravější než bílá. V čem konkrétně tyto rozdíly spočívají? Současné moderní vědecké metody jsou schopné velice přesně určit obsah živin, vlákniny vitamínů i minerálů v potravinách. Z výsledků vyplývá, že pokud dáme přednost celozrnné mouce, dodáme našemu tělu mnohem víc vitamínu B a E, betakarotenu a minerálů – vápníku, železa, hořčíku, draslíku i fosforu.

Celozrnné pečivo pomáhá při hubnutí

Glykemický index

Výrobky z celozrnné mouky se vyznačují další velice důležitou vlastností, a tou je nízký glykemický index. Každý, kdo se někdy snažil redukovat svoji tělesnou hmotnost, ví, že právě glykemický index je jedním z faktorů, které se potřeba sledovat.

Platí, že čím je glykemický index naší stravy nižší, tím lépe. U potravin s nízkým glykemickým indexem nedochází k rychlému vzestupu a poklesu hladiny cukru v krvi, a proto nenastává častý pocit hladu. A právě celozrnné pečivo je charakteristické nízkou hodnotou glykemického indexu a mnohem lépe zasytí než výrobky z bílé mouky.

TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby

Vláknina

Další důležitou složkou naší stravy je vláknina. Výrobky z celozrnné mouky jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, která napomáhá tomu, aby tlusté střevo lépe pracovalo. Potrava, a především odpadní látky, které při trávení vznikají, pak rychleji odcházejí z našeho trávicího traktu.

Cereální, vícezrnné, grahamové, celozrnné?

Obchody nám nabízejí výběr z mnoha druhů pečiva. Co vlastně jednotlivé názvy znamenají?

  • cereální – vše, co je vyrobené z mouky, složení mouky není určeno,
  • vícezrnné – musí obsahovat alespoň 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito,
  • grahamové – vyrobené ze směsi celozrnné mouky s přídavkem otrub a bílé mouky,
  • celozrnné – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky.

Jak poznat celozrnné pečivo na pultech obchodů?

Rozhodli jste se, že uděláte změnu, přestanete jíst výrobky z bílé mouky a přejdete k těm celozrnným? Pak se možná při nákupu setkáte s problémem, jak celozrnné pečivo poznat. Obchody nabízejí velký výběr pečiva, které je tmavší než klasické rohlíky. To ale nemusí znamenat, že tyto výrobky jsou celozrnné. Proto je potřeba pročíst etiketu nebo štítek, který k výrobku patří. Mezi ingrediencemi, které jsou na štítku napsané, by celozrnná mouka měla být uvedena jako první a nejvíce zastoupená složka, obsah by měl být minimálně 80 %.

TIP: Lepek ve výživě

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram