Boty barefoot BeLenka – recenze

Vybrat si barefoot boty, které perfektně padnou, dávají prostor celému chodidlu, vypadají stylově a ještě navíc jsou vyrobeny ručně firmou, která dbá na životní prostředí? Právě tyto požadavky splňují produkty belenka.cz, díky kterým, jsem v rámci spolupráce měla možnost otestovat barefooty dle vlastního výběru na vlastních nohou. Jak boty obstály v různých situacích a jak jsem s nimi spokojená? Přečtěte si níže.

Obsah článku

Jak jsem barefooty vybírala?

BeLenka má ve své nabídce různé styly bot, od letních sandál po zimní a podzimní boty. Boty se liší jak v použitých materiálech, určení i v barvách. Já jsem si jako testovací model vybrala boty na celoroční nošení z kvalitní černé kůže. Když byl model vybraný, přišel čas na výběr velikosti. Lze se snadno orientovat v tabulce velikostí, kde jsou udány hodnoty vnitřní délky a šířky bot v cm. Dle doporučení na stránce firmy jsem si k celkové délce chodidla připočítala nadměrek 0,5 – 1,2 cm. Rozměr i tak odpovídal mé běžné velikosti bot.

Jak mi balíček dorazil

Boty mi byly doručeny v papírové krabici, ve které byla krabice s botami s logem firmy. Už na první pohled bylo evidentní, že se firma snaží své produkty balit tak, aby materiál byl co nejvíce přívětivý pro životní prostředí. Tedy nebarvený karton s malým množstvím potisku v přírodních barvách. Po otevření krabice s obuví jsou na víku tištěné základní body vystihující filozofii firmy.

Celoroční boty barefoot BeLenka Icon

Boty jsou na první pohled kvalitně zpracované, z boční strany není téměř poznat, že se jedná o barefooty. Na omak je kůže velmi příjemná a při potěžkání samotné boty je znát, že váha je mnohem nižší než u obvyklého typu obuvi. Po prvním obutí mě překvapilo množství místa, zejména okolo prstů, takže se s prsty dá volně hýbat, roztáhnout do šířky apod. Stejně tak jsem doposud nenosila mnoho bot, které netlačí a netvarují klenbu.

Speciální barefoot podrážka má 4 mm tloušťku, je tak při chůzi zajištěn komfort. Podrážka je velmi flexibilní při jakémkoliv pohybu. Jedná se spíše o botu, která neomezuje chodidlo ze stran a od nártu, než o botu, díky které cítíte všechny nerovnosti při chůzi. 

Měla jsem obavy, že zpočátku nevydržím v botách chodit celý den, ale jsou pohodlné už od prvního kroku. Boty nosím už dva týdny denně, zvládly se mnou asfaltové stezky, chodníky, procházky v parku i v lese. Nohy mě nebolely, a tak se mnou cestovaly hned na poznávací víkend do zahraničí. Na cestách mě zastihl i déšť, ale boty jsou impregnované, takže byly dostatečně odolné vůči mokru i špíně. Samozřejmě je důležité o kůži pečovat, proto je nezbytností pravidelná impregnace.

Vzhledem k tomu, že jsou boty z černé kůže, působí ke správnému outfitu velmi elegantně, a tak je nosím i do kanceláře k černým kalhotám, košili a saku. Sice nemají podpatek, ale dokáží nahradit klasické společenské boty pro celou řadu možných příležitostí.

TIP: Barefoot boty aneb Návrat ke kořenům

Tabulka kladů a záporů bot BeLenka Icon

+ kvalitní zpracování– potřeba péče o kůži
+ nízká váha– cena, ale odpovídá kvalitě zpracování
+ pohodlné
+ celoroční využití
+ dostatečný prostor pro prsty
+ do práce i na procházku
+ snadné nazouvání

Závěrem

Jako začátečník v oblasti barefoot obuvi jsem příjemně překvapená, že tento typ bot nemusí nutně vypadat jako atypický kousek vašeho botníku, ale může se hodit i do města či na formálnější příležitosti. Na noze je bota příjemná a dokonce celodenní nošení se mi osvědčilo. Oceňuji kvalitní zpracování, snadné nazouvání a univerzálnost bot. Jako o každou věc, od které očekáváte dlouhou životnost, se také o boty musíte starat, zejména pak o ty kožené. Jsem si ale jistá, že díky pravidelné péči mi na oplátku budou dělat společnost spoustu nachozených kilometrů.

O obchodu belenka.cz

Rychle se rozvíjející značka BeLenka nabízí barefoot obuv, která je vyrobena z lokálních zdrojů a s úctou k přírodě. Obuv je ultra lehká, maximálně ohebná a flexibilní, s podrážkou pro maximální kontakt s povrchem. Boty jsou ručně vyrobené v Čechách a na Slovensku z prvotřídních materiálů, prémiové kůže, látky a do zimních období jsou navíc zatepleny Merino vlnou. Boty tak mohou s přehledem konkurovat zahraničním zavedeným značkám. Filozofií BeLenky je slow fashion, tedy udržitelnost a zamezení zbytečnému nakupování dalších věcí, proto je kladen vysoký důraz na kvalitu materiálů i samotného zpracování. BeLenka se angažuje v zelených projektech a věří, že nejen spolu se svými zákazníky přispějí k tomu, aby svět byl lepším místem s menším množstvím odpadu.


Přečtěte si také

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.