Bircher Muesli – müsli jako overnight ovesná kaše

Lámete si hlavu, co se za tímto cizím názvem asi může skrývat? Možná vás překvapíme, ale nejedná se o nic složitého. Bircher muesli je vlastně ovesná kaše připravená přes noc. Jedná se o velice zdraví prospěšný pokrm, ve kterém najdete bílkoviny, komplexní i jednoduché sacharidy, zdravé tuky, vlákninu i vitamíny a různé minerální látky.

Největší výhoda bircher muesli je v tom, že si ho připravíte večer a ráno už jen přidáte nastrouhané jablko, med a ořechy, a můžete rovnou podávat. Tento pokrm má i nespočet obměn. Část vloček můžete nahradit ořechy, místo mléka použít jogurt nebo podmáslí a můžete přidat i čerstvou pomerančovou nebo jablečnou šťávu.

Kdo je to vlastně Maximilian Bircher-Benner?

Maximilian Bircher, celým jménem Maximilian Oskar Bircher-Benner, byl švýcarský lékař a dalo by se říci, že i průkopník dnes tolik oblíbené raw stravy. Ve svém sanatoriu v Curychu servíroval pacientům vyváženou stravu v podobě syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Což bylo na konci 19. století značně nevídané. 

Původní recept Maximiliana Birchera nebyl tolik o ovesných vločkách, ale spíš o jablkách. Pokrm se navíc podával jako první chod každého denního jídla. 

Proč zařadit ovesné vločky do jídelníčku?

Ovesné vločky jsou přirozeně celozrnnou potravinou, která má vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, velké množství vitamínu – B1, B2, B3, B6 a E, i minerálních látek, jako je například draslík, hořčík, fosfor, zinek nebo železo. Ovesné vločky mají nízký glykemický index, výbornou sytivost, ale zároveň jsou lehce stravitelné. Uvádí se, že posilují nervovou soustavu a pomáhají snížit krevní tlak.

TIP: Další zdravé snídaně z ovesných vloček

Silnou zbraní ovesných vloček jsou i komplexní sacharidy. Ve 100 g syrového stavu jich obsahují cca 60 g. Nejdůležitějším typem vlákniny, který v ovesných vločkách najdeme, jsou tzv. beta-glukany. Ty napomáhají lepšímu zažívání, reguluje cholesterol v krvi a působí jako prebiotikum. Ovesné vločky obsahují i velké množství zdraví prospěšného tuku, a to 5 – 9 g tuku ve 100 gramech.

Recept na chutné Bircher muesli

Co budete potřebovat

  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 150 ml mléka
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (záleží na vaší chuti)
  • 2 lžíce chia semínek
  • kůra z BIO citronu a pomeranče (podle chuti)
  • 50 ml podmáslí
  • ½ nastrouhaného jablka
  • NA SERVÍROVÁNÍ:
    • čerstvé ovoce podle chuti
    • ořechy podle chuti
    • rozinky
    • čerstvá máta

Jak na to

  1. Příprava je v podstatě strašně jednoduchá. Do misky si nasypte jemně mleté ovesné vločky, zalijte mlékem a důkladně promíchejte.
  2. Poté přidejte pomerančovou i citronovou šťávu, chia semínka a med nebo javorový sirup. Podle chuti přidejte trošku citronové a pomerančové kůry.
  3. Vše ještě jednou pořádně promíchejte, misku zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií a nechte uležet přes noc v lednici.
  4. Ráno směs vyndejte a promíchejte. Pokud je kaše moc hustá, můžete přidat ještě trochu mléka.
  5. ½ jablka nastrouhejte nahrubo a zakápněte trochou citronové šťávy, aby zbytečně nehnědlo. Nastrouhané jablko můžete přisladit medem. Záleží na jeho přirozené sladkosti a na vaší chuti.
  6. Kaši smíchejte s nastrouhaným jablkem a podmáslím. Celou směs můžete ještě dosladit medem nebo sirupem.
  7. Na závěr si kaši můžete ozdobit čerstvým ovocem, ořechy, rozinkami, ale i lístky čerstvé máty.
Obrázek je ilustrativní, nereprezentuje tento recept 🙂 Už jste bircher muesli kuchtili? Klidně nám fotku pošlete!

Tip navíc

Místo klasického kravského mléka můžete použít mléko kokosové, mandlové nebo sojové, a podmáslí můžete vynechat. Pokrm tak bude i vhodný i pro vegetariány nebo pro lidi trpící alergií na bílkovinu kravského mléka.

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.