Benefity a negativa podlahového topení pro naše zdraví

Ač už v dnešní době není podlahové topení v domácnostech úplnou vzácností, stále kolem něj panuje mnoho mýtů a polopravd, především ve spojitosti s naším zdravím. My se vám pokusíme uvést věci na pravou míru a možná vám tím ulehčit rozhodování.

Jak podlahové topení funguje?

Podlahové topné systémy se dělí na teplovodní topné systémy a elektrické topné systémy.

Teplovodní topné systémy fungují na principu trubic, kterými protéká teplá voda. Zdrojem teplé vody pro takový systém mohou být tepelná čerpadla, elektrokotle nebo akumulační zásobníky tepla. Teplovodní topné systémy mají lepší akumulační schopnosti a nižší provozy na náklad. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, složitější instalace a vyšší celková výška podlahy.

Elektrické topné systémy fungují na principu topných kabelů, rohoží nebo fóliích, položených pod povrchem nášlapné plochy podlahy. Rozehřátí probíhá velmi rychle po spuštění a díky řídící jednotce jste schopni nastavit rozdílné teploty v jednotlivých místnostech. Výška podlahy se instalací zvedne jen přibližně o 2 cm, snáze se instaluje a pořizovací cena je nižší než u teplovodních topných systémů. Provozní náklady mohou být vysoké s ohledem na aktuální ceny elektřiny.

Zdravotní benefity

Ať už jste se rozhodli pro podlahové vytápění z estetického hlediska, nebo kvůli úsporám, určitě byste měli vědět také o zdravotních benefitech, které s sebou podlahové topení přináší.

Odolnost vůči nachlazení

K nachlazení dochází nejčastěji právě od nohou, nohy by tedy vždy měly být v teple. Teploty podlahy do 30°C jsou lidskému zdraví velmi prospěšné a předcházíte tak nejen nachlazení, ale také angíně nebo zánětu horních dýchacích cest.

TIP: Přehřátí organismu – příčiny úpalu, úžehu a jak tomu předejít

Lepší vlhkost vzduchu

Podlahové vytápění funguje na principu sálání tepla, kterým ohřívá okolní stěny. Od stěn se pak ohřívá vzduch a zachovává se tak jeho optimální relativní vlhkost. Optimální vlhkost vzduchu je mezi 40 a 55 %. U klasických radiátorů hodnota vlhkosti vzduchu často klesá pod 40 %. Podlahové vytápění vzduch tolik nevysušuje.

S podlahovým topením se tedy spíše vyhnete respiračním onemocněním, kašli, ucpanému nosu, bolestem v krku, extrémně vysušené pokožce, pálení očí nebo zhoršení obranyschopnosti organismu. Suchý vzduch vysušuje sliznice a tím způsobuje zmíněné problémy. 

Menší víření prachu

Často se můžete dočíst nebo slyšet, že podlahové topení v místnostech způsobuje nadměrné víření prachu. Pravda je ale úplně opačná, tento problém je se vyskytuje spíše u ostatních druhů vytápění. K víření prachu v místnosti dochází vlivem cirkulace vzduchu, která vzniká v důsledku teplotních rozdílů. Klasické radiátory předávají teplo prouděním, fungují na principu rychlého rozehřátí topného tělesa. Podlahové topení uvolňuje teplo postupně. Dle norem je povolena maximální teplota podlahy v koupelně do 33°C. Ve většině případů však hodnota nepřesáhne 27°C, což znamená, že ve výšce 150 cm od podlahy máte příjemných 22°C. Do teploty 27°C se prach téměř nevíří. Teplo z klasických radiátorů má mnohem větší energii než teplo z podlahového topení, které tak nedokáže zvednout velké prachové částice.

Pokud jste tedy astmatikem, máte alergii na prach nebo jiné respirační problémy, s podlahovým topením budou vaše potíže mírnější.

Další výhody podlahového vytápění

  • Místnost je vytápěna rovnoměrně, nejen z jednoho zdroje.
  • Spotřeba energií je až o 20 % nižší než u klasických radiátorů.
  • Nezabírá v místnosti žádný prostor, esteticky neruší interiér.
  • Pocit tepla od chodidel vnímá člověk intenzivněji než při topení radiátorem.
  • Kromě masivu lze podlahové topení instalovat pod všechny typy podlah (laminát, vinyl, dlažba, dřevěné podlahy).
  • Provoz je bezúdržbový.

Negativní dopad na naše zdraví

Kolem tématu podlahového topení a jeho negativnímu působení na lidské zdraví koluje mnoho mýtů. Někde se můžete dočíst, že podlahové vytápění stojí za vznikem revma, křečových žil, otoků nohou a dalších onemocnění. Pravda je však taková, že moderní topné systémy jsou tak propracované, že žádná zdravotní rizika nehrozí. Normy jasně určují, jaké maximální teploty podlahy jsou pro topné systémy povoleny, nehrozí tak žádné nebezpečí.

Další nevýhody podlahového vytápění

  • Podlahové topení je třeba kombinovat s dobrým vnějším vytápěním domu. Pro rychlé vytápění domů s vysokými tepelnými ztrátami není vhodné.
  • V koupelně se vlivem podlahové topení rychle odpařuje voda a je zde tedy vyšší riziko vzniku vodního kamene.
  • Při návrhu podlahového vytápění je nutné brát ohled na dispozici prostor, včetně plánu, kde budou větší kusy nábytku, jelikož položit pod ně topení není zcela vhodné.
  • V případě závady je k podlahovému topení horší přístup.

Od Michaela Srbová

Míša je sportovní živel - od vysokohorské turistiky, skialpů, lyžování po MTB cyklistiku a vše, kde jde do tuhého. Neodmítne společný výlet, dobré pivo a nové výzvy.