Barefoot boty aneb Návrat ke kořenům

Jako malí jsme rádi chodili bosí, dneska to svým dětem ale příliš nepovolujeme. Děláme velkou chybu, jenže kolem nás se vše mění. Zatímco my jsme trávili většinu času běháním po venku, naše děti spíš sedí doma u počítače. Travnatých ploch ubývá a chodit bez bot po rozpáleném asfaltu není zrovna příjemné. Slyšeli jste o trendu barefoot bot, který nás vrací ke kořenům?

Chodidla jsou pokrytá tisíci reflexních bodů

Bosá chůze má na naše tělo blahodárné účinky, naše chodidla v sobě ukrývají desítky tisíc reflexních bodů. Jakmile se chodidlo dotkne země, v hlavě se rozehraje jedinečná hra. Nerovnosti stimulují reflexní body a masírují je, což je nám většinou velmi příjemné, zároveň ale dojde i ke stimulaci orgánů celého našeho těla.

Kdo tohle jednou pozná a zvykne si na to, už nechce jinak. To, že dojde i k posílení imunity je dalším příjemným benefitem chození na boso, kterému podlehly už tisíce z nás. Až ve chvíli, kdy se vyzujete z klasických bot poznáte, o co nás ochuzují a pochopíte, proč naši předkové chodili bez bot.

Na bosou chůzi si musíte zvyknout

Fyzická a psychická pohoda jsou jako jedna nádoba, jedno bez druhého nefunguje. I dnešní medicína už na to přišla, psychika a fyzické zdraví se navzájem ovlivňují. 

Bosá chůze prospívá fyzickému zdraví a jelikož tělo funguje jako celek, pomůže i s tou duševní stránkou. Když se odhodláte zout boty a naučíte se chodit zdravě, dojde k mnoha věcem, mezi nimi třeba k tomu, že:

  • Vyrovná se napětí v těle a nebude docházet k hromadění toxinů.
  • Klouby se nebudou tolik opotřebovávat, nebudou ani bolet.
  • Narovnáte se.
  • Začnete přirozeně dýchat a tím okysličíte celé tělo.
  • Dojde i ke stimulaci všech vnitřních orgánů a podpoře jejich funkcí.

Víte, že i na bosou chůzi si musíte nejprve zvyknout? Je to jako s pohybem. Ztuhlé tělo si na něj musí zvykat pomalu a postupně, abyste se vyvarovali nejrůznějším problémům. Při bosé chůzi dojde k zapojení šlach, svalů o mnoha nožních kůstek úplně jinak, než na co jsme zvyklí z bot, je třeba naučit se zase používat svaly, které ochably.

Při bosé chůzi také navykáte chodidla na chladný podklad, otužujete tak celé tělo a posilujete imunitu. Stejně působí třeba sprchování studenou vodou.

Víte, že když dojde k vycentrování všech částí našeho těla, svalové napětí bude nastavené rovnoměrně a při chůzi použijete správně jednotlivé segmenty, dojde k tomu, že vnitřní orgány zaujmou svou přirozenou pozici, v tkáních bude docházet k ideální látkové výměně, lymfatický systém bude moci fungovat přirozeně, dech bude volně plynout a pozitivně to ovlivní i vaši psychiku? Dojde ke snížení úzkosti, napětí i stresu.

Zkuste barefoot obuv

začnete chodit opravdu bosou chůzí, jsou vhodným mezistupněm barefoot boty nebo můžete začít ještě víc „zlehka“ a zkusit nejprve barefoot boty s měkkou vložkou, kterou pak jednoduše vytáhnete, až si noha zvykne

Kromě tepelného komfortu sehraje svou roli i psychika, mezi chodidlem a zemí je ochranná vrstva, díky které se nemusíte tolik bát možného poranění, když šlápnete na něco ostrého.

Chůze bude přirozenější a vy pro svoje tělo uděláte něco pozitivního.

Jak barefoot obuv vybrat a nosit?

Slovo barefoot v angličtině znamená bosý a vystihuje filozofii tohoto způsobu obouvání. Boty je třeba správně vybrat, jinak se nedočkáte vytouženého zdravotního efektu. 

Podrážka barefoot bot je tenká a ohebná příčně i podélně, díky tomu opravdu napodobuje chůzi naboso. Musí mít nulový rozdíl mezi patou a špičkou, což znamená, že jsou v jedné rovině a chodidlo může pracovat přirozeně.

Barefoot bota vám musí perfektně padnout, a to jak na délku, tak na šířku. Nesmí být menší ani těsná. Nohy potřebují prostor, tak jim ho dopřejte. Dostatek místa na prsty zabezpečí široká špička, která je anatomická. Barefoot boty nedisponují žádnou podporou klenby chodidla, měly by mít minimální hmotnost.

Náš tip na závěr: Při nošení se zaměřte na techniku chůze, aby došlo k napřímení celého trupu, centraci hrudníku a stabilizaci pohybového aparátu.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook