Astaxanthin – nejsilnější antioxidant

Astaxanthin je přírodní antioxidant, který je výjimečný tím, že je mnohem silnější než ostatní antioxidanty. Ve srovnání s vitamínem E je 500 krát silnější a oproti vitamínu C dokonce 6 000 krát. Jaké má astaxanthin účinky a kde se nachází, se dozvíte z následujících řádků.

Obsah článku

Co jsou antioxidanty

Účinky antioxidantů

Antioxidanty jsou v našem těle schopné neutralizovat takzvané volné radikály a tím kompenzovat účinky oxidačního stresu. Příčin vzniku volných radikálů je mnoho, patří mezi ně znečištěné životní prostředí, sluneční záření, nezdravý životní styl, stres, konzumace alkoholu, nezdravá strava, velká spotřeba léků, nedostatek pohybu, ale i záněty a infekce. Oxidační stres je příčinou řady onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, trombóza, plicní a kožní choroby, onemocnění očí, poruchy imunity, mužská neplodnost i neurodegenerativní choroby – Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

TIP: Jak podpořit přirozenou imunitu

Přírodní antioxidanty

Antioxidanty jsou přírodní i synteticky vyrobené. Zdravější je konzumace přírodních antioxidantů, ke kterým patří vitamíny C, A, E a B6, dále zinek, selen, koenzym Q10 a karotenoidy. Jedním z nejsilnějších antioxidantů je astaxanthin. Syntetické antioxidanty jsou méně účinné než přírodní a jejich zvýšená konzumace může mít vedlejší účinky.

TIP: Vitamín C: Proč je pro organismus tak důležitý

Zdroje antioxidantů

Lidský organismus si antioxidanty vytváří sám ale jen v omezeném množství. Proto bychom měli jejich příjem doplňovat pomocí potravin, které jsou na ně bohaté. Významnými zdroji antioxidantů jsou ovoce, zelenina, bylinky, rostlinné oleje, celozrnné výrobky, luštěniny, kakaové boby, káva, čaj a červené víno.

TIP: Antioxidanty v potravinách a doplňcích stravy

Nejsilnější antioxidant

Nejsilnějším přírodním antioxidantem je astaxanthin. Jedná se o červené barvivo, které patří mezi karotenoidy. Jeho hlavním zdrojem je sladkovodní řasa Haematococcus Pluvialis, která ho tvoří jako ochranu před UV zářením. Nachází se i v mase lososů, pstruhů, mořana zlatého neboli pražmy, v planktonu a v peří plameňáků.

Podle odborníků je to právě astaxanthin, co dodává lososům sílu, díky které jsou schopni několik dní bez přestání táhnout proti proudu řek a překonávat vodopády. Vysoký obsah astaxanthinu mají v mase jen volně žijící lososi. Lososi chování na farmách tuto vlastnost nemají, naopak jsou dokrmováni synteticky vyrobeným astaxanthinem.

Účinky astaxanthinu

Astaxanthin má velice silné antioxidační účinky. Ve srovnání s dalšími antioxidanty je 500 krát silnější než vitamín E, 800 krát silnější než koenzym Q10 a 6000 krát silnější než vitamín C. Účinky astaxanthinu jsou tak výjimečné z toho důvodu, že na rozdíl od ostatních antioxidantů je rozpustný ve vodě i v tucích a tato vlastnost mu umožňuje lépe chránit buňky před volnými radikály.

Minimální nežádoucí účinky

Vědecké studie neprokázaly to, že by astaxanthin měl nějaké nežádoucí účinky. Jeho konzumace je  tedy považována za zcela bezpečnou. Pouze při přijímání příliš vysokých dávek, což je přibližně 50 mg za den, může dojít ke zvýšení pigmentace pokožky. Těhotné a kojící ženy by se ale měly o jeho užívání poradit s lékařem.

Užití astaxanthinu

Přírodní astaxanthin je součástí potravinových doplňků i různých potravin, jako je například obohacený lososový nebo krillový olej. Obsah astaxanthinu v potravinách je poměrně nízký.

Jeho účinky jsou také využívány v kosmetických přípravcích pro zlepšení kvality pokožky, nehtů, pro rychlý růst vlasů a proti jejich vypadávání. Využívá se i jako krmivo pro zvířata.

Astaxanthin, který je obsažen v potravinách a kosmetických přípravcích, se získává z ekologicky pěstovaných řas Haematococcus Pluvialis. Kvalita produktů je důsledně testována z hlediska čistoty i obsahu těžkých kovů. Aby byl lidský organismus schopný lépe astaxanthin absorbovat, tak potravinové doplňky obsahují také panenský olivový olej. Doporučuje se brát astaxanthinové kapsle s jídlem, jejich konzumace je vhodná pro vegetariány i vegany, neobsahují lepek.

Syntetický astaxanthin se vyrábí z ropných derivátů a je mnohem slabší než přírodní. Syntetickou verzi není povoleno používat pro lidskou výživu, užívá se pouze jako součást krmiva pro zvířata.

Dávkování

Jako vhodná denní dávka je doporučováno 6 až 8 mg astaxanthinu. Ideální denní dávka zatím nebyla stanovena, ale jako maximální dávka je uváděno 20 až 50 mg. Ze zkušeností s astaxanthinem vyplývá, že při překročení hranice 50 mg denně se mohou objevit negativní reakce organismu.

Cena astaxanthinových tablet se liší podle jejich obsahu. Například tableta, která obsahuje 8 mg astaxanthinu, stojí necelých 14 Kč a za tabletu obsahující 12 mg astaxanthinu zaplatíme 26 Kč.

Doplněk stravyObsah astaxanthinu v jedné kapsliPočet kapslí v baleníDávkováníCena za jednu kapsliCena za balení
BrainMax Astaxanthin Bio8 mg601 kapsle denně13,30 Kč799 Kč
NOW Astaxanthin10 mg601 kapsle denně13,15 Kč789 Kč
Green idea Astaxanthin4 mg601 kapsle denně11 Kč659 Kč
BioAstin Havajský astaxanthin Vegan12 mg501 kapsle jednou za dva dny25,80 Kč1 290 Kč

Studie a zdroje

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.