Ankylozující spondylitida neboli Bechtěrevova nemoc – příznaky a léčba

Revmatické nemoci všeho druhu sužují čím dál více seniorů a překvapivě také lidí ve středním věku. Mezi takováto onemocnění patří také ankylozující spondylitida neboli Bechtěrevova nemoc. O co se vlastně jedná, jak se onemocnění projevuje a jak ho co nejúspěšněji léčit?

Co je to ankylozující spondylitida?

Ankylozující spondylitida, jiným názvem také Bechtěrevova nemoc, je vlastně chronické onemocnění zad. Dochází při něm k neustále probíhajícím a opakujícím se zánětům v oblasti páteře, případně dalších blízkých oblastí. AS patří mezi autoimunitní nemoci, jedná se tedy o problém, který jen stěží léčit a obvykle se s ním pacient potýká po celý život. Průběh však lze korigovat a včasným zásahem a dobrou péčí lze výrazně zlepšit kvalitu života nemocného.

TIP: Bolest kloubů, svalů a šlach – proč přichází a jak s ní zatočit?

Průběh onemocnění se může lišit individuálně. Zatímco u některých pacientů dochází jen k mírnějším bolestem a ztuhlostem v oblasti zad, u jiných dochází k rychlému postupu nemoci a pacient může být v brzké době upoután na invalidní vozík.

Stádia onemocnění

Z výše zmíněného tedy vyplývá, že ankylozující spondylitida má několik fází, které se dostavují u každého pacienta v jiném rozmezí a intenzitě. V prvním stádiu ještě není možné nemoc stoprocentně potvrdit ani vyloučit. Lékař může diagnostikovat jednostrannou sakroileitidu, což je vlastně zánět v oblasti kloubu, který spojuje spodní část páteře s pánví. Když se sakroileitida objeví na obou stranách, je již možné Bechtěrevovu nemoc diagnostikovat poměrně snadno. Někteří pacienti zůstanou v této fázi onemocnění velmi dlouhou dobu a jejich běžné fungování není příliš výrazně ovlivněno.

Nemoc však může po nějakém období pokračovat dále. Ve třetí fázi je záněty napadána již celá bederní část páteře. Čtvrtá fáze se projevuje zanícením páteře hrudní. V posledním, pátém stádiu, má již pacient problémy i s páteří krční a bývá již zpravidla zcela invalidní.

Příčiny vzniku

Příčiny vzniku autoimunitních onemocnění jsou ještě poměrně neprobádané, a ne zcela jasné. Stát za nimi může zčásti genetika. Pokud někdo z vašich blízkých příbuzných (rodiče, prarodiče, sourozenci) trpěl takovouto chorobou, je i u vás zvýšené riziko jejího výskytu. Aby se nemoc projevila, je potřeba nějakého spouštěče či dalšího faktoru. Vědci, kteří se zabývají výzkumem ankylozující spondylitidy zjistili, že téměř všichni pacienti disponují určitým typem antigenu. Pokud je takový člověk napaden bakterií, která nese antigen velice podobný, imunitní systém začne útočit nejen na tuto bakterii, ale také na vlastní buňky, které si s patogeny plete.

TIP: Autoimunitní onemocnění: Které nemoci do této skupiny spadají a jak je poznat?

Příznaky ankylozující spondylitidy

Příznaky mohou být různé a mít různou intenzitu. Co je však spojuje jsou bolesti v oblasti zad. Bechtěrevova nemoc se začíná rozvíjet již ve velmi brzkém věku, tedy mezi 20. a 30. rokem. V takovém období jen málokoho napadne, že trpí jakousi vzácnější formou revmatického onemocnění, a bolestem či častému ztuhnutí v oblastech bederní páteře nepřikládá velkou váhu.

Příznaky se navíc mohou dostavovat a pak náhle odcházet, přičemž tyto fáze se mohou střídat dlouhé roky bez výraznějšího zhoršení stavu.

Bolesti a ztuhlost – bolesti a pocit ztuhlosti zad jsou nejčastějšími příznaky, které se dříve či později objevují u všech nemocných. Tyto bolesti se paradoxně zlepšují při pohybu a cvičení, a naopak zhoršují při odpočinku. Mohou dokonce budit člověka ze spánku. Důvodem je nehybnost zanícených kloubů. Jako první začíná pobolívat právě kloub, který spojuje páteř s pánví.

Artritida a entezitida – zánět ze zad se může rozšířit také do jiných částí těla, což se projeví artritidou kloubů. Nejčastěji jsou postiženy klouby kyčelní či kolenní. Tento zánět může vyústit až do fáze entezitidy. Jedná se o velmi bolestivou záležitost, která se odehrává v místech srůstu kostí a šlach.

Zvýšená až extrémní únava – úporný a téměř nepřetržitý souboj imunitního systému s vlastními buňkami organismus velmi vyčerpává. Člověk se cítí bez energie i po několikahodinovém spánku.

Léčba choroby

Chorobu prozatím nelze zcela vyléčit. Existuje však řada možností, jak pacientovi ulevit a oddálit rozšíření a stupeň závažnosti onemocnění. Patří mezi ně:

  • Cvičení a fyzioterapie
  • Biologická léčba (předepisuje se pacientům ve vyšších stupních choroby, kteří trpí výraznými bolestmi. Jedná se o způsob léčby, který je známý zejména v boji s rakovinou)
  • Léky a masti proti bolesti
  • Operativní zákrok (v krajních případech)

TIP: Spálová angína – tzv. malinová nemoc

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram