Alergie na pyl – jaké jsou příznaky a jak od nich ulevit?

Velká většina z nás se s alergií na pyl setkala, ať už u sebe nebo u svých blízkých, a všichni dobře víme, že se jedná o poměrně nepříjemné onemocnění, které dokáže potrápit. Někteří alergici si kvůli pylové alergii neužijí nejkrásnější období roku – jaro a léto. Toto onemocnění se ale může objevit i v zimních měsících. Co to vlastně alergie na pyl je, jak se projevuje a jak alergické projevy potlačit? O tom se dočteme v následujícím článku.

Obsah článku

Co je pylová alergie

Podle odborníků je alergie nepřiměřenou reakcí imunitního systému na neškodné látky, které se nacházejí v okolním prostředí. Jedním z hlavních projevů alergie na pyl je alergická rýma, kterou trpí asi 10 až 20 % populace a v posledních desetiletích byl zaznamenán značný nárůst jejího výskytu.  

Alergen, který je většinou obsažen ve vzduchu, působí na imunitní buňky nosní sliznice, které začnou produkovat histamin – látku, která nosní sliznici dráždí. Zdravý organismus na přítomnost alergenů nereaguje, alergický organismus proti nim bojuje tak, jako by se jednalo o nebezpečnou infekci.

Projevy alergické rýmy

Hlavním příznakem alergie na pyl je alergická rýma, která se projevuje výtokem a svěděním v nose, ucpaným nosem, kýcháním, svěděním očí a svěděním v krku. Alergici také trpí bolestmi hlavy v čele, tlakem za očima a dušností, častým průvodním jevem je i únava a podrážděnost. Objevit se může i kopřivka, ekzém a astma. Pylová alergie se také může takzvaně zkřížit s alergií na ovoce, zeleninu a koření. To znamená, že v období pylové alergie můžeme být alergičtí i na ovoce, zeleninu nebo koření, na které obvykle alergičtí nejsme.

Alergeny se dělí na sezónní, jako jsou pyly trav, keřů a stromů, a alergeny s celoročním výskytem – alergeny domácích zvířat, alergeny roztočové a plísně. Alergie je dědičnou záležitostí. Když je některý z rodičů alergik, je pravděpodobné, že se alergie objeví i u dětí. Alergie může začít ve školním věku, v době dospívání i v dospělosti.

TIP: Typy alergií a jejich příznaky

Typy alergické rýmy

Alergická rýma se podle závažnosti dělí na mírnou, středně silnou a silnou. Další dělení je podle toho, jak dlouho onemocnění probíhá – rýma sezónní a celoroční. Sezónní rýma alergiky trápí jen v pylové sezóně, ta ale probíhá deset měsíců v roce. Příznaky alergie se mohou projevit už v lednu a únoru, kdy začínají kvést první rostliny produkující alergeny.

Ve kterých měsících roku se jednotlivé alergeny objevují? To se odvíjí od období, kdy kvetou rostliny, které alergeny tvoří:

  • leden až květen – líska, olše, bříza a vrba
  • květen až červenec – černý bez, kopřiva, drnavec, trávy a obiloviny
  • srpen až říjen – pelyněk, ambrozie, merlík, lebeda

Diagnostika pylové alergie

Když se objeví příznaky alergie na pyl, je potřeba navštívit alergologickou poradnu, kde proběhnou alergologické kožní testy. Dalšími možnými vyšetřeními je rozbor krve, spirometrie a ORL vyšetření. Díky těmto vyšetřením se dozvíme, který alergen nebo skupina alergenů je pro nás nejvíc riziková. Lékařské vyšetření není radno odkládat, protože zanedbání léčby může způsobit poškození nosní sliznice, problémy s průduškami i astma.

Jak se před alergeny bránit

V období, kdy se ve zvýšené míře vyskytují alergeny, na které jsme nejvíc alergičtí, bychom měli dodržovat určitá opatření. Pak bude dávka alergenů, které na nás útočí, nižší a reakce našeho organismu bude mírnější. Většina alergiků však alergii zvládá jen díky lékům – antihistaminikům.

Základní režimová opatření

  • vyhýbat se místům se zvýšeným výskytem alergenů – loukám a polím
  • nesekat trávu
  • méně větrat, opatřit okna protipylovými sítěmi
  • často luxovat, používat vysavač, který dokáže odstranit pyly
  • často prát lůžkoviny – teplota při praní by měla být 60°C, také se doporučuje používat pračku s parní funkcí
  • vyhýbat se kontaktu s domácími zvířaty
  • pořídit si výkonnou čističku vzduchu – doporučuje se čistička, která zvládne přefiltrovat vzduch v místnosti 4 krát za hodinu

Jak zmírnit příznaky alergie na pyl bez použití léků

Pokud trpíme jen mírnou pylovou alergií, mohou nám úlevu od příznaků přinést i jiné prostředky než jen léky. Jedná se například o sprej s mořskou vodou nebo běžný sprej na uvolnění nosu. Další účinnou pomůckou jsou respirátory, které dobře známe z období covidové pandemie.

Přírodní cestou léčby alergie mohou být i bylinky. Jedná se například o perilu křovitou, která působí proti nadměrné produkci histaminu. Dalšími kroky, kterými můžeme proti pylové alergii bojovat, jsou posilování imunity a správná životospráva, ke které patří vyvážený jídelníček, dostatek spánku, pravidelný pohyb a omezení stresu. Všeobecně se ale doporučuje mít u sebe pár tabletek volně prodejného antihistaminika. Alergie je totiž velice zrádná a nečekaný alergický záchvat může být velkým problémem.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.