11 jednoduchých kroků na pomoc naší planetě!

Není žádnou novinkou, že se naše planeta topí v plastech, a o znečištění ovzduší ani nemluvě. Oceány jsou plné odpadu, a prostřednictvím rybolovu zabijeme denně obrovské množství ohrožených živočichů, které ani nevyužíváme k potravě. Množství jednorázových produktů a široká dostupnost všeho, na co si člověk jen vzpomene, z nás však udělala marnotratné tvory, kteří se z pohodlnosti rozhodli ničit vlastní svět. 

  1. Látková taška
  2. Mikrotenové sáčky
  3. Káva do vlastního hrnku
  4. Kosmetika bez plastů
  5. Bezoobalové obchody
  6. Hygienické pomůcky
  7. Plastové lahve a jednorázové plasty
  8. Udržitelná móda
  9. Třiďte odpad
  10. Sledujte, co jíte
  11. Využívejte MHD a choďte pěšky

Každý z nás však může ve svém životě podniknout kroky, které pomohou zachovat naše životní prostředí, biodiverzitu a díky kterým nebudeme den za dnem planetu ještě více zatěžovat. Pojďme se podívat, čím můžeme každý den naší planetě alespoň trochu pomoci. A pamatujte, že i maličkosti se počítají!

Pořiďte si látkovou tašku 

I když igelitové tašky už v mnohých řetězcích nejsou ani dostupné, stále jsou tu tašky papírové. Přestože jsou „ekologičtější“ než ty z plastu, jejich výroba samozřejmě zatěžuje životní prostředí také. Trpí především lesy, které se k jejich výrobě využívají. Málokteré papírové tašky jsou totiž z papíru recyklovaného. Nejlépe tedy uděláte, pokud si na své nákupy pořídíte tašku látkovou. Můžete vybírat dokonce mezi výrobky z bio bavlny, konopného či bambusového vlákna.

Věděli jste, že: ekologická igelitová taška může být skvělou alternativou k papírovým a látkovým taškám? Její výroba nezatěžuje lesy a může být vyrobena z recyklovaného plastu, což snižuje její dopad na životní prostředí. Navíc, pokud se o ni správně staráte, může vám vydržet mnohem déle než jednorázové tašky z papíru nebo látky. Příště, když budete nakupovat, zvažte použití ekologické igelitové tašky místo jiných druhů tašek.

Nahraďte mikrotenové sáčky textilními 

Pečivo, ovoce nebo zeleninu si v obchodě nemusíte ukládat jen do mikrotenových sáčků. Pořiďte si pár látkových, které po použití vždy vyperete a na příští nákup si je zase vezmete čisté. Jejich výhodou je, že je můžete využívat neustále dokola, na druhou stranu plastové sáčky toho při vícerém použití moc nevydrží a roztrhnou se. Některé řetězce již mají textilní pytlíky v nabídce dokonce na svých prodejnách.

Kávu s sebou jedině do vlastního hrnku

Nedokážete si ráno představit bez kávy a jste zvyklí si ji vždy ve spěchu brát s sebou do kelímku? Pořiďte si jeden, který nebudete muset po vypití vyhazovat! K dostání jsou kelímky na teplé nápoje z bambusu, recyklovaného plastu a dalších alternativních materiálů, které vás navíc potěší milými motivy a veselými barvami. Po vypití 

Kosmetika bez plastů 

Při výběru kosmetiky se zkuste zaměřit na výrobky bez plastových obalů. Používejte raději tuhá mýdla a šampony, které bývají zabalené v papíru. Zejména ženy však nerady slevují ze svých nároků na kvalitní kosmetiku a tyto přípravky jim obvykle nestačí. Právě proto je dostupné množství koncentrovaných kosmetických produktů, kterých stačí menší množství, a proto i menší obal. Některé značky pak balí své výrobky pouze do recyklovaného nebo plně recyklovatelného plastu. Pokud používáte peelingy, vybírejte ty s přírodními peelingovými zrníčky místo těch umělých.

Znáte „bezobalové“ obchody? 

Porozhlédněte se ve svém okolí, zda se poblíž nenachází takzvaný bezobalový obchod. Zboží zde neprodávají zabalené po jednotlivých baleních, jak je tomu v klasických obchodech, ale mají ho uložené ve velkých nádobách, ze kterých jej zákazníkům naloží do jejich vlastních nádob nebo pytlíků. Výhodou je, že si můžete koupit jen tolik výrobku, kolik reálně spotřebujete a nehrozí tak plýtvání. Navíc bývá v těchto prodejnách také kladen důraz na jeho původ a vysokou kvalitu. 

Hygienické pomůcky nemusí být vždy jednorázové 

Ať už se jedná o dětské plenky, hygienické dámské vložky nebo třeba odličovací tampony, všechny tyto hygienické pomůcky se před nástupem doby plastové vyráběly z látky a po vyprání používaly pořád dokola. Úplně stejně to jde i dnes, a jako bonus jsou dnešní látkové pomůcky vyráběny z moderních materiálů, které usnadní jak používání, tak údržbu.

Zapomeňte na plastové lahve

Plastová lahev je naprosto zbytečný výrobek, který rozhodně nepotřebujete. Stačí když si pořídíte jednu kvalitní skleněnou, ve které si můžete nosit nápoje s sebou prakticky kamkoliv. Pokud máte obavy z toho, že bude skleněná lahev těžká, můžete si koupit například variantu ze zdravotně nezávadného silikonu či plastu bez ftalátů a BPA, která nebude těžká jako ta skleněná, ale ani jednorázová, ale bude vás provázet i několik let. 

Vyřaďte ze života jednorázové plasty 

Je plno drobných plastových předmětů, které denně používáme, ale vlastně je vůbec nepotřebujeme. Od plastových lahví, přes brčka, jednorázové krabičky na jídlo z restaurace, plastové kelímky na pití nebo příbory, sáčky a igelitky, nebo tyčinky do uší. To vše se dá nahradit vhodnými materiály nebo vůbec nevyužívat. Jídlo si můžete nechat zabalit do své krabičky a příbor si vzít vlastní. Pokud milujete usrkávání z brčka, existují jejich papírové nebo kovové varianty.

Zajímejte se o udržitelnou módu

Dalším problémem dnešní doby je také módní průmysl. Obchody chrlí každou chvíli tuny nového oblečení, představují nejnovější kolekce a zákazníci se těch starých po pár použití úspěšně zbavují. Zaměřte se na udržitelnou módu, tzv. slow fashion. Vybírejte kvalitní nadčasové kousky, které vám nebudou dělat radost pár měsíců, ale několik let.

Třiďte odpad 

Základní třídění odpadu by mělo už dnes být naprostou samozřejmostí. Není nic jednoduššího než vyhodit odpad do jednoho ze tří barevných kontejnerů. Třídit však můžete i jiné materiály než jen sklo, plast a papír. V ulicích jsou běžně rozmístěny kontejnery na kovy, elektroodpad nebo dokonce na nepotřebné oblečení nebo bioodpad z kuchyně či zahrady.

Pozor na to, co jíte 

Buďte ve střehu také při výběru potravin. Palmový olej, avokádo nebo banány mohou pocházet z velmi nešetrného zemědělství, a jejich rostliny jsou obvykle pěstovány na půdě vykácených deštných pralesů. Mořské ryby a plody pocházejí z intenzivního rybolovu, který doslova devastuje světové oceány. Pro správnou dávku omega3 mastných nenasycených kyselin můžete ryby nahradit třeba lžící chia semínek denně. Nadměrná produkce masa a živočišných produktů také zatěžuje naši planetu. Dopřejte si tyto výrobky pouze párkrát do týdne, opravdu není nutné jíst maso denně. Obchodní řetězce navíc téměř 40 % všeho masa a mléčných výrobků určených k prodeji likvidují pro nadbytečnost.

Choďte pěšky nebo využijte MHD

Pěší chůzí nepomůžete jen okolnímu světu, ale hlavně sobě. Pohyb je velmi důležitý pro naše zdraví a pokud se budete 20 minut denně věnovat svižné chůzi, není třeba žádného cvičení navíc pro udržení kondice. Pokud to máte do zaměstnání nebo do školy přece jen daleko, dejte přednost hromadné dopravě před osobním automobilem.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram